Historie

Oprichting 1882

Loge Broedertrouw is opgericht in Doesburg op 9 januari 1882

Voorafgaand aan de oprichting bestond al zeven jaar een maçonnieke sociëteit in Doesburg. Mannen met bekende namen in Doesburg en omgeving hebben aan de wieg gestaan van de stichting van Vrijmetselaarsloge Broedertrouw.

In de periode van de maçonnieke sociëteit kwamen de broeders bijeen in de bovenzaal van de Concertzaal in Doesburg. Bij de oprichtingsplechtigheid werden de broeders Furstner, Timme, Braet von Uberfeld, Six, Ketjen, van Barneveld, Sloot en Tack als bestuursleden geïnstalleerd.

Uit de oprichtingstijd dateert ook het vaandel van de loge dat onlangs is gerestaureerd.

Verhuizing

Op 27 augustus 1887 verhuist Loge Broedertrouw naar de speciaal voor de loge nieuw opgebouwde eerste verdieping van de Commanderije. De tempel wordt in Egyptische stijl ingericht.

Het aantal leden uit Doetinchem van Loge Broedertrouw neemt toe en het ledental uit Doesburg daalt, daarom verhuist de loge op in 1921 naar Hotel Emma in Doetinchem.

Doordat Doetinchem in de Tweede Wereldoorlog door bombardementen zwaar is beschadigd wordt de loge een aantal jaren gehuisvest in Laag Keppel.

Het logearchief is ondergebracht in Archief De Liemers in Doesburg en kan na toestemming van het bestuur van deloge worden geraadpleegd.


 

Orangerie lezingen

Loge Broedertrouw organiseert regelmatig openbare lezingen met een levensbeschouwelijk thema.

Deze lezingen zijn worden gehouden op maandagavonden om 20.00 uur in de Orangerie van Kasteel De Kelder, Kelderlaan 11 in Doetinchem.

De lezingen zijn openbaar, vooraf reserveren is noodzakelijk. De toegangsprijs bedraagt € 12,50 inclusief welkomstkoffie/thee.

aanmelden orangerielezing loge Broedertrouw

Gasten avonden

Loge Broedertrouw organiseert met regelmaat gasten avonden voor belangstellenden. Deze avonden bieden een kijk binnen de loge en haar activiteiten.

Er is geen toegangsprijs bij deze gastenavonden.

aanmelden informatie bijeenkomst vrijmetselarij

Werkplaats en Logegebouw

Werkplaats in het Logegebouw “De Korenaar” in Zutphen, waar de open loges (bijeenkomsten met rituaal) worden gehouden.

logegebouw-de-korenaar-zutphen

Logegebouw De Korenaar in Zutphen

De Kelder en De Orangerie

In Kasteel “De Kelder” en “De Orangerie” in Doetinchem vinden de comparities, instructie– en voorlichtingsavonden plaats.

kasteel de kelder Doetinchem

Kasteel de Kelder in Doetinchem

de Orangerie Doetinchem

de Orangerie in Doetinchem

button loge broedertrouw op facebook

Vrijmetselaarsloge Broedertrouw Bibliotheek (alleen leden)

passer en winkelhaak

De passer en winkelhaak