Lid worden

Hoe te beginnen? Oriënteren!

Lid worden van een Vrijmetselaarsloge is niet iets wat je in een opwelling doet.
Van belang is om vooraf goed te overwegen of het vrijmetselaarschap wel echt iets voor je is en het is van groot belang om je vooraf goed te oriënteren. Hiervoor zijn heel veel bronnen beschikbaar, zo zijn er op internet legio informatiebronnen te vinden. Belangstellenden halen tegenwoordig hun informatie in eerste instantie vaak van internet. En dat hoeft niet altijd verkeerd te zijn. Alle lokale vrijmetselaarsverenigingen, de loges, hebben een website.

Contact opnemen

Op de landelijke site www.vrijmetselarij.nl staan de contactgegevens van alle loges in Nederland, inclusief de links naar hun websites. Zoals die van Loge Broedertrouw die je nu aan het bezoeken bent.
Een andere goede manier zich nader te oriënteren op de vrijmetselarij is contact te zoeken met een plaatselijke loge en te vragen of zij activiteiten organiseren waar ook niet-leden welkom zijn, zoals open avonden. Daar kan iemand de sfeer proeven en vragen stellen. Zijn er meerdere loges in iemands woonplaats dan is het niet vreemd om activiteiten van meerdere loges te bezoeken.

Toelatingsprocedure

Deze is belangrijk voor zowel de loge als een geïnteresseerde en wordt gebruikt om te beoordelen of de vrijmetselarij toegevoegde waarde voor jou heeft en of er een kans bestaat dat jouw verwachtingen waargemaakt kunnen worden. Daarnaast wordt natuurlijk ook gekeken of je goed bij onze loge past. De toelatingsprocedure neemt meerdere maanden in beslag en je kunt hierover meer lezen op de andere pagina's.

Contributie - Kosten

De jaarlijkse contributie voor Loge Broedertrouw bedraagt € 295,-- en mag per maand betaald worden.
Verder is er een eenmalig entreegeld van € 200,--. Dit voor diverse regalia die je ontvangt bij inwijding als leerling, latere bevordering tot gezel en uiteindelijke verheffing tot meester-vrijmetselaar.

Algemene informatie

Een loge in Nederland telt gemiddeld 35 leden, die meestal wekelijks of soms tweewekelijks bij elkaar komen. Van eind juni tot half september is er een zomerstop.
Loge Broedertrouw komt 3 maal per maand op maandagavond om 20:00 uur bijeen in het Loge gebouw.
Na afloop van de bijeenkomsten blijven veel leden nog even voor een goed glas en een dito gesprek. Na rituele bijeenkomsten wordt gezamenlijk gegeten. Hieraan zijn vanzelfsprekend ook kosten verbonden.

Verder bestaat in loges voor de rituele bijeenkomsten een kledingvoorschrift. Dat kan van loge tot loge variëren van een rokkostuum tot een donker kostuum met wit overhemd en effen donkere stropdas. Wij noemen dat “In forma”.

Tijdens de reguliere bijeenkomsten geldt geen kledingvoorschrift.


Voor je inwijding als leerling-vrijmetselaar van Loge Broedertrouw heb je een donker pak met wit overhemd en dito strikje nodig, rokkostuum is mooi, smoking is algemeen gebruikelijk, maar een net donker pak is ook prima. Met zwarte sokken en zwarte schoenen is het "In forma" dan compleet.