Loge Broedertrouw bij Omroep Gelderland

Gepubliceerd op dinsdag 21 november 2023 door Broedertrouw


Loge Broedertrouw bij TV Gelderland


Zaterdag 18 november is er bij het nieuws van Omroep Gelderland een heel aardig item vertoond over onze Loge.

Hieronder de link naar het artikel en filmpje, daaronder de tekst van het artikel:
Klik hier!

'S-HEERENBERG - Na 140 jaar heeft de vrijmetselaarsloge Broedertrouw eindelijk een eigen onderkomen. In corona-tijd overleed een lid, dat geld uit de erfenis achterliet aan Broedertrouw. Daarmee kon een eigen onderkomen worden aangeschaft.

"Dit is een heel belangrijk moment, omdat wij sinds 1881 geen eigen onderkomen konden verwerven," zegt Jos Horneman van de vrijmetselaarsloge Broedertrouw. "Daar waren we een te kleine loge voor."

Klusproject
Het nieuwe onderkomen van de vrijmetselaars staat in hartje 's-Heerenberg. Er moet nog flink aan geklust worden voordat het helemaal klaar is, maar de vrijmetselaars van Broedertrouw zijn er nu trots op.

"De overleden broeder Ben Benraadt heeft ons een legaat geschonken en daar hebben wij dit pand van kunnen verwerven. Dat is natuurlijk een schitterend moment. Het is alsof je bij je vader en moeder van huis mag en nu ineens heb je een eigen onderkomen. Maar ja, dat heeft wel 140 jaar geduurd."

Einde aan 140 jaar zwervend bestaan
De vrijmetselaarsloge Broedertrouw telt maar achttien leden. Ze hopen met het nieuwe pand meer leden te kunnen trekken. 140 jaar lang waren ze zwervend, zoals ze het zelf zeggen. De loge gebruikte toen voor bijeenkomsten vergaderzalen in horecagelegenheden in Doesburg, Doetinchem of Zeddam. "Wij mochten steeds wel gebruik maken van de tempel in Zutphen."

'We doen alles zelf'

De leden van broedertrouw hopen op 18 december hun eigen tempel te openen. "Wanneer de arbeid goed gevorderd is, zoals we dat noemen. Want we doen alles zelf. Er zijn echt broeders die hier vier keer in de week echt fysieke arbeid verrichten. Dit gebouw was een tandartsencentrum. Dat is helemaal gestript. Ja, er is echt heel wat gedaan." In januari is er een open dag voor de leden van de andere vrijmetselaarsloges die Broedertrouw bij het verwezenlijken van het nieuwe onderkomen hebben gesteund.

Bijlage

Klik hier om te downloaden